maandag 25 maart 2024

eitjes!!!!

 We gaan op onderzoek uit. 

Van waar komen eieren? 
Hoe noem je de delen van een ei? 
Ruikt een ei? 
Welke kleur heeft een ei? De vorm? 
Allerlei weetjes komen aanbod. 


Eierschaal, eidooier, eiwit, vlies, breken, ...


Ken jij het weetje met een glas water? 
Juf Ilse kende het niet. 
En zo zie je dat juffen ook steeds kunnen bijleren. 

Na de waarneming start de proefsessie. 
We verzamelen in Juf Kelly haar klas en gaan bakken, koken en proeven. 


We testen een eierkoker en proberen zacht gekookte eitjes te maken. 


We vullen hem met de juiste hoeveelheid water, zetten hem aan en dan wachten op het fluitsignaal. 


Ondertussen maakt juf Ilse spiegeleitjes klaar in de pan. 
Beetje boter, eitje breken en laten bakken. 
Het doorschijnende van een ei wordt al snel wit. Magie volgens sommigen.  



Het proeven van een zachtgekookt eitje doen we met aperitief stokjes. 
Het brood ben ik thuis vergeten 🙈
De eierkoker heeft echter zijn werk niet gedaan. 
De eitjes zijn te ver gekookt. 
Doppen is moeilijk. Volgende keer opnieuw in de kookpot 4min. 


Ondertussen klutst juf Kelly 10 eieren in een pot. 
Beetje zout en peper er bij en hop in de pan. 
een omelet is het resultaat. 


Al deze bereidingen moeten natuurlijk geproefd worden. 
Iedereen heeft een kommetje en mag proeven zoveel hij wil, 
of tot het allemaal op is.



Gelukkig kregen we veel eieren van de kinderen. 
En konden we verschillende porties bakken, koken. 
Dank je wel aan de ouders die hun eieren meegaven naar school. 

Het heeft gesmaakt!
De afwas wacht, tijdens het boterhammen eten krijg ik gelukkig
hulp van enkele snelle eters. Als het tijd is stuur ik ze toch even naar buiten om te spelen, 
en werk ik alles snel af. 


Ook Juf Kelly leerde vandaag iets bij. 
Kennen jullie het trucje met het draaien van een ei? 
Een hardgekookt ei draait snel, een rauw ei draait zeer moeizaam. 


ziezo, nu weten jullie dit ook allemaal 😉


Geen opmerkingen:

Een reactie posten